Melkveehouders verminderen energieverbruik

Provincie sluit Green Deal met DOC Kaas

In 2014 en 2015 kunnen zestig melkveehouders in Drenthe aan de slag met de vermindering van hun energieverbruik. Het is de ambitie om op die manier eind 2015 jaarlijks 400.000 kg minder CO2 uit te stoten. Dat is de kern van de nieuwe Drentse Green Deal tussen DOC Kaas, de tweede grootste zuivelverwerker van Nederland en de provincie Drenthe.

Dinsdag 20 mei ondertekenden gedeputeerde Henk van de Boer (VVD) en Geert Hartlief, manager Ledendienst bij DOC Kaas, de Green Deal waarmee de samenwerking is bekrachtigd.

Volgens Van de Boer past de Green Deal in de tijdsgeest. “De bewustwording groeit, ook veel agrariërs zoeken naar vormen voor een duurzame bedrijfsvoering. Ik verwacht veel animo onder de leden van DOC Kaas. Besparen op energie is duurzaam, maar ook goed voor de portemonnee.”

Het programma van deze Green Deal richt zich op energiebesparing en opwekking op melkveebedrijven. Zo’n 60 leden van DOC Kaas krijgen de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding hun bedrijven energetisch te laten doormeten.

De participerende organisaties, Stichting MEI en L’orèl Consultancy hebben in de praktijk ervaring opgedaan hoe melkveehouders energie kunnen besparen, zelfs bij toenemende melkproductie. De sleutel voor dit resultaat zit in het daadwerkelijk inzichtelijk maken van het verbruik door directe monitoring van elke melkveehouder. Hierbij richten zij zich op de, analyse van apparatuur in de bestaande stal, analyseren van onderlinge verschillen tussen de melkveehouders, het competitieve element wat ontstaat als anderen besparingen kunnen realiseren in de studiegroep en de persoonlijk begeleiding bij de keuze voor nieuwe apparatuur en/of betere integratie van de verschillende technieken.

“Vanuit DOC Kaas vinden wij het belangrijk om onze melkveehouders verder vooruit te helpen. Bewustwording over het gebruik van energie en besparende maatregelen past goed bij onze coöperatie. Een besparing van energie en dus van de kosten op de bedrijven stimuleren wij”, aldus Geert Hartlief.

Het daadwerkelijke programma start in september 2014, hieraan kunnen maximaal zestig Drentse melkveehouders, aangesloten bij DOC Kaas, deelnemen.

Leden van DOC, die woonachtig zijn in Drenthe, ontvangen binnenkort meer informatie over de mogelijkheden om deel te nemen aan dit unieke project.

bron: DOC Kaas
« Terug naar het nieuwsoverzicht